Начало /   Новини и събития /   Разкопките на древните терми до Бургас са почти приключили

Разкопките на древните терми до Бургас са почти приключили

27.10.2009

След края на археологическия сезон древните терми в минералните бани край Бургас са почти изцяло разкрити, съобщават от общината. Над 9 м. е дълбочината на културните пластове и вече излизат находки от ІV-І хил. преди Христа. От историческите извори е известно, че между днешните бургаски квартали Ветрен и Банево цели 13 века е процъфтявал известният град Акве калиде – Термополис, основан в началото на ІІ в. от римския император Траян върху старо тракийско селище.

Най-важният резултат от разкритията е, че Минералните бани на Термополис се оказват едни от най-големите в източната част на Балканите.Общата площ на проучените части от древните бани вече е около 3 800 кв. м. При новите разкопки е изцяло разкрита централната зала на баните, наричана в античността "калдарий" – място за горещи процедури с минералната вода. Разкрита е още отоплителната система –"хипокаус", античният каптаж на два горещи извора с температура между 53 и 42 градуса и каптажът за студена вода в северната част на комплекса. Тя също е била използвала за лечебни процедури в т. нар. "фригидариум" - басейн с хладка вода.

Разкрити са и 8 помещения в източното крило на комплекса, където са били разположени магазините и кухненските помещения. Те са свързани с последния етап от функционирането на средновековните бани - между Х и ХІІІ век, преди да бъдат опожарени напълно през 13 век. В помещенията са открити и над 80 монети, стъклени и бронзови гривни, пръстени, прешлени за вретено, каменен калъп за леене на дребни бижута от бронз, свещници и балсамарии за различни труфила, мазила и етерични масла за масажи. Сред най-ценните находки са оловен печат на византийски стратег от ХІ в. и пръстен-печат с изображение на грифон.

Предстои окончателно маркиране на границите на имота, в който няма да се позволява никакво строителство. Тук все още има значителни количества минерална вода, чийто дебит дори се е повишил през последните години. Община Бургас има желанието да развие съществуващия стар Санаторно-курортен комплекс, да доразкрие и запази археологическите находки. Така целият район ще може да се превърне в курортна зона за исторически, рекреационен и спа туризъм. Ще бъде направено и предложение Минералните бани да станат част от движението "Опознай България - 100 национални туристически обекта".

Сайт от Loopink & Цвят и пиксел