Начало /   Новини и събития /   Изложба "Аполония понтийска - столетие археологически проучвания"

Изложба "Аполония понтийска - столетие археологически проучвания"

27.10.2009

Организатори: НАИМ-БАН и Археологически музей - Созопол
Куратори: ст.н.с. д-р Кръстина Панайотова и ст.н.с. д-р Мария Рехо от НАИМ-БАН
За посещения: от 3 ноември 2009 г. до 25 януари 2010 г. - Национален археологически музей, София, пл. Атанас Буров

Аполония е най-старият град-държава по днешното българско Черноморие. Основан е през последната четвърт на VІІ в.пр.Хр. от преселници от Милет и други центрове на древна Йония. В чест на бог Аполон, градът издига негов храм на високата част на днешния остров Свети Кирик. В началото на V в.пр. Хр. там е била поставена колосалнабронзова статуя, изваяна от прочутия сдкулптор Каламис. Благодарение на стратегическото си местоположение и богатата на полиметални руди околнот градът се утвърждава като първостепенен посредник в търговията между Елада и Тракия.

Проучванията повече от век в Аполония (днешен Созопол) са под ръководството на водещи специалисти от НАИМ-БАН. От хилядите находки са подбрани 60;основен акцент на изложбата е върху некропола на янтичния град, защото той е най-добре проучения от този период не само в България, но и в цяла Европа. Има разкрити повече от 2300 гробни съоръжения, стотици останки от поменални практики (възпоменателни ритуали в памет на починалите) - огнища и струпвания от керамични съдове.

Някои основни раздели са:
- тракийската среда, в която възниква колонията;
- всекидневието на мъжа - на война, спортни занимания и забавления;
- тоалета, тоалетни принадлежности, булката и ежедневието на жената;
- погребалните дарове от некропола - прозорец към живота на елинския град;
- музика, танци и театрални пиеси.

Акценти от изложбата:
- За първи път в България се показва пред широката общественост двоен авлос (двойна флейта), точно датирана към средата на V в.пр.Хр. Тя е една от най-добре запазените до наши дни и е открита като гробен дар на 17-годишна девойка;
- За първи път се показва къс меч (ксифос) от гроб на 10 годишно момче от края на V в.пр.Хр.;
- Ерос (бог на любовта) с петел от гроб на дете, средата на І в.пр.Хр. Любовни дарове (символизирани от заек или петел) от некропола, представени върху рисувани и релефни вази.

От научна гледна точка гробните дарове от некропола на Аполония показват какво е било смятано от общността за необходимо на погребаните през следващия им живот. В действителност находките показват какви са били бита, ежедневието, културата и вярванията на обществото през античността по нашите земи.


Сайт от Loopink & Цвят и пиксел