Начало /   Новини и събития /   Честване на Европeйските дни на наследството 2009

Честване на Европeйските дни на наследството 2009

02.10.2009

На 1 октомври 2009 г., за пореден път БНК на ИКОМОС проведе ежегодното честване на Европейските дни на наследството, съвместно със САБ.

Темата за България тази година ”Културното наследство и пейзажът” ни провокира в рамките на поредната септемврийска инициатива да бъдат представени конкурсните проекти на БНК на ИКОМОС за "Концепция за консервация, реставрация и социализация на църквите „Св. Архангели Михаил и Гавраил” и „Св. Параскева” в град Несебър".

От една страна, проблемите на пейзажа в богатите на историческо наследство български градове през последните години се задълбочават. Такъв за съжаление е случаят и с град Несебър - Световно наследство - някога живописен малък полуостров - хармонично съчетаващ разнообразни ценности от хилядолетна история в една специфична природна среда. Днес културното наследство на Несебър е силно застрашено и градът постепенно губи своя уникален градски пейзаж. От друга страна, БНК на ИКОМОС отбелязва с радост високия интерес на младите членове на Сдружението в конкурса - една крачка напред в общите усилия за изграждане на млади специалисти с повишена чуствителност и отговорност към заобикалящата ни среда.

Висок бе интересът на младите хора - членове на БНК на ИКОМОС, наскоро завършили специалисти и студенти - и към презентациите на шестте екипа - участници в конкурса. Подчертано бе, че всички представени проекти демонстрират професионално отношение към културните ценности. Конкурсът бе отчетен като изключително положителен и стимулиращ факт, който разкрива творческите възможности на БНК на ИКОМОС. Инициативата и дебатите, които тя провокира доказа, че има много млади колеги, които имат желанието и притежават качествата да работят за опазването и адекватното съвременно представяне на културното наследство на България.

Сайт от Loopink & Цвят и пиксел