Home /   News and Events /   Позиция на БНК на ИКОМОС относн юридическите спорове за собственост върху комплекса „Св. Св Кирик и Юлита“.

Позиция на БНК на ИКОМОС относн юридическите спорове за собственост върху комплекса „Св. Св Кирик и Юлита“.

27.01.2015

 БНК на ИКОМОС изразява своята загриженост по повод юридическото оспорване на собствеността на САБ върху комплекса „Св. Св Кирик и Юлита“.

Призоваваме за уважение към достойното дело на българските архитекти, които с безвъзмездния си принос за изграждането на комплекса чрез своята творческа организация през 1980-те години на 20 век са дали своя принос в опазване и развитие на културната общност на България.

В комплекса е вградена идеята за създаване на уникално за страната ни културно средище за образование, творческо общуване и обмен на идеи. Смятаме, че уважението към изградената физическа и интелектуална среда е част от приемствеността в един културен процес, който е наша обща отговорност.

Считаме, че трябва да бъдат подкрепени правото и отговорността на Съюза на българските архитекти да продължи пълноценно културната си дейност в комплекса „Св. Св Кирик и Юлита“ за утвърждаване и по-нататъшно развитие на създадената културна институция.

 

 27 януари 2015 г.                                                Управителен съвет на

БНК на ИКОМОС


Site by Loopink & PixelFlower