Home /   News and Events /   ПОКАНА

ПОКАНА

30.04.2014

 Какво се случи със соц курортите в две от най-популярните морски ваканционни дестинации в бившия Източен блок — България и Хърватска?

 Център за култура и дебат "Червената къща"

ул. "Любен Каравелов" № 15

София 1142

тел/факс: + 359 2 988 81 88

e-mail: info@redhouse-sofia.org

http://www.redhouse-sofia.org/

 

ПОКАНА

Какво се случи със соц курортите в две от най-популярните морски ваканционни дестинации в бившия Източен блок — България и Хърватска? Какво беше преди? Всеки летен сезон, обляните в слънце брегове на България и Хърватия се превръщат в гъсто населени, интензивно експлоатирани горещи точки на туристическата индустрия. Различни архитектурни и урбанистични стратегии за планиране са следвани от средата на 50-те години на ХХ век. В началото основната задача е била създаването, а по-нататък развитието на модерни ваканционни дестинации. Тези курорти устояват десетилетия като скелет на социалния туризъм в социалистическата държавност… а днес остават под формата на руини или стават неразпознаваеми поради прекомерните си трансформации в обстановката на ожесточаващи се протести срещу застрояването на крайбрежието.

7 май (сряда) 2014, 19.00 ч.

Червена зала

 

Дискусия и представяне на книгата Holidays after the Fall – Seaside Architecture and Urbanism in Bulgaria and Croatia (автори: Елке Байер, Анке Хагеман и Михаел Зинганел (Берлин, Виена), изд. къща jovis, 2013)

С участието на Елке Байер, Анке Хагеман и Михаел Зинганел (Берлин, Виена), Никола Михов (София/Париж), фотограф и доц. Елена Димитрова, архитекти и историци.

С подкрепата на БНК на на ИКОМОС. На английски и български език.

Вход свободен

 

Фотоизложба с куратор Никола Михов

Изложбата включва снимки и архивни материали от емблемaтични морски курорти в България и Хърватска, както и серия на фотографа Никола Михов, заснета специално за проекта.

7-30 май , всеки работен ден от 10.00 до 17.00 ч. без събота и неделя

7 май (сряда) 2014, 18.00 ч.

зала „Безименна”, зала „Гъливер”

Откриване на изложбата

Вход свободен

 

Център за култура и дебат "Червената къща"

ул. "Любен Каравелов" № 15

София 1142

тел/факс: + 359 2 988 81 88

e-mail: info@redhouse-sofia.org

 

http://www.redhouse-sofia.org/


Site by Loopink & PixelFlower