Начало /   Дейност /   Проекти /   Осъществени проекти /   Международен проект: Кампания на Съвета на Европа “Европа, общо наследство” (1999-2000)

Международен проект: Кампания на Съвета на Европа “Европа, общо наследство” (1999-2000)

30.12.2000

 Проектът е финансиран от Министерството на културата, по линия на Националната междуведомствена програма за сътрудничество със Съвета на Европа.

  Национален координатор и секретариат на междуведомствената работна група за провеждане на Кампанията

Кампанията на Съвета на Европа “Европа, общо наследство” бе проведена от септември 1999 до септември 2000 във връзка с 50-та годишнина на Съвета на Европа, по решение, взето на Втората среща на Върха на държавните глави през 1997. България участва в проекта със своя проект “Балканите, общо наследство”, включен в програмата на Съвета на Европа.

Целта на проекта е да промоцира българското културно наследство в контекста на наследството на региона, чрез серия от локални и регионални инициативи.

По инициатива на БНК на ИКОМОС за пръв път е формирана национална между-институционална мрежа от партньори за координиране на инициативите в областта на културното наследство, с водещото участие на Министерството на културата, Министерството на икономиката, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с общата координация на БНК на ИКОМОС; проведени са серия от прояви за промоциране на българското и балканското културно наследство чрез: национални и трансгранични културни маршрути, изложби, отваряне а културни обекти за пулбликата, сайтове в ИНТЕРНЕТ и др. България е цитирана с положителна оценка 14 пъти в заключителния документ на Съвета на Европа, като се визират проекти на БНК.


Сайт от Loopink & Цвят и пиксел