Начало /   Новини и събития /   Събития /   „България във византийския свят”

„България във византийския свят”

16.08.2011

Национален археологически институт с музей - БАН, откриват изложба "България във византийския свят" от 24 август до 30 септември 2011 г. 

Изложбата е част от програмата на ХХІІ Конгрес по византология, който ще се проведе в София от 22 до 27 август 2011 г.

Целта на организаторите е чрез представителни експонати да се покаже  на специалистите и широката общественост взаимоотношенията и влиянията на Византия върху формирането на собствената ни българската средновековна култура в политическо, религиозно, художествено и битово отношение. На базата на най-ефектни паметници от фондовете от НИМ и от 9 музеи в страната отначало се показва какво се случва в тази част на Византия, която по-късно става България и след това – богатата българската средновековна култура под влиянието на мощния си съсед и съвместното им съществуване.

Някои от акцентите са:

  • оригиналите на прочутите икони на Св. Теодор Стратилат (керамична от Плиска, Х век), на двустранната икона от Погановския манастир (ХІV век) и на мозаечното изображение на Богородица от Несебър (1342 г.);
  • Варненско златно съкровище;
  • Преславското златно съкровище;
  • голяма колекция от печати, които показват оживената кореспонденция на българските територии и византийските центрове, не само когато са под тяхна власт, но и в условията на съхранена държавност.

Изложбата е отворена за посещения от 25 август до 30 септември 2011 г. в сградата на Националния археологически институт с музей при БАН (вход откъм Президентството, площад „Атанас Буров”) от 10.00 до 18.00 часа, без почивен ден. 


Сайт от Loopink & Цвят и пиксел